Blog Post

Moeilijke slapers

  • door Hilda van der Tuin
  • 06 jun, 2018

Tips voor meer nachtrust

Heb jij ook zo’n kind dat bang is om te gaan slapen of dat nog uren ligt te kletsen in bed? Of komt jouw kind naar beneden met de klacht dat het hoofd nog zo vol is? Er zijn veel kinderen die moeilijk slapen. Daar zijn verschillende oorzaken én oplossingen voor.

Angst bij het slapen gaan komt vooral voor bij kinderen tot een jaar of zeven. Tot deze leeftijd leeft je zoon of dochter nog deels in een soort van fantasie wereld. Monsters of boze tovenaars zijn reële bedreigingen voor hen. In je antwoord kun jij ook het beste fantasie gebruiken. ‘’Knuffelolifant is zo groot; die zetten we bij de deur en hij houdt iedereen tegen.’’ Of ‘’Ik kwam zojuist goede fee tegen; ze vertelde me dat ze vannacht naast je bed blijft zitten’’. Dit werkt geruststellend en een klein lampje trouwens ook.

Bij alle moeilijke slapers is een duidelijk bed ritueel een belangrijk hulpmiddel. Zorg er voor dat het kind eigenlijk steeds op hetzelfde tijdstip naar bed gaat. Door een vaste volgorde in je handelingen te hanteren ontstaat een soort van voorspelbaarheid. Hier reageert het lijf op door zich te gaan voorbereiden op de ‘’slaapstand’’.

Daarnaast geldt een, op het eerste gezicht, tegenstrijdig advies. Bouw overdag en in het weekprogramma meer tijd in voor rust. Het niet kunnen slapen heeft namelijk vaak te maken met overprikkeling. Kinderen hebben veel bezigheden en activiteiten en dat gaat gepaard met veel indrukken. Vanwege tijdsgebrek, lukt het niet altijd om deze informatie op te nemen. Als een kind in bed ligt ontstaat in het systeem de gelegenheid om al die prikkels te verwerken maar dat geeft in eerste instantie eerder een opgejaagd gevoel i.p.v. rust. Dit houdt je kind wakker. Een rustiger weekindeling en genoeg verveelmomenten geeft al  meer ruimte tot het ‘’opruimen van alle info’’.

Je kunt ook zelf actief bijdragen aan deze ‘’opruimacties’’. Er bestaan voorgedrukte Kletsboekjes waarin je kunt schrijven en tekenen. Door met je de kind de dag door te nemen en dit boekje bij te houden ontstaat er orde.

Verder is het belangrijk om het hoofd te verbinden met het lichaam zodat alle ‘’oppervlakte’’ gebruikt wordt voor het verwerken van de informatie. Om deze verbinding te stimuleren kun je massages geven. Op internet vind je ingesproken ‘’bodyscans’’. Deze ontspanningsoefeningen helpen om de aandacht van het hoofd naar het lijf te verleggen. Er bestaan super leuke meditatieboekjes voor kinderen met hetzelfde doel (bijvoorbeeld ‘’De wensster’’ van Marneta Viegas).

Een helpende oefening is ook dat je kind zich voorstelt dat hij in zijn hoofd een kast heeft. Deze kast heeft vele planken, laatjes en bakken. Alle onderwerpen van de dag ruim je ‘s avonds op in de kast. De kast gaat op slot en papa of mama neemt de sleutel mee naar beneden. De ochtend daarna wordt de kast van slot gedraaid en dan kun je alle gedachten weer oppakken. Dit geeft kinderen een zelfsturend mechanisme om gedachten tijdelijk ‘’stop te zetten’’. Experimenteer maar eens.

Het is al laat….ik ga mijn bed in. Welterusten!
Share by: