Genieten en verwonderen?
- door Hilda van der Tuin
- •
- 03 nov, 2017
Kinderen grootbrengen en kinderen iets meegeven; hoe doe je dat eigenlijk? Wij hebben opleidingen en diploma's voor bijna alle onderdelen van het leven maar niet voor deze belangrijke taak. Er zijn geschoolde professionals, maar er is geen school voor moederschap of vaderschap.
En weet je, ik vind dat ook niet nodig. Vanuit je intuïtie doe je namelijk al heel veel goed! Dit kind is immers 50% je eigen DNA. Jouw gevoel en herkenning is je belangrijkste gereedschapskist om je kind je begeleiden. Als je daarnaast veiligheid, liefde en begrenzing kan bieden heb je de belangrijkste uitgangspunten al ingevuld.
Dit gezegd hebbende kunnen adviezen van andere ouders of van deskundigen je natuurlijk wel nieuwe invalshoeken en andere mogelijkheden opleveren. Het is ook handig als je weet dat elke levensfase van een kind een specifieke ''opdracht'' heeft. Wist je bijvoorbeeld dat een baby de eerste anderhalf jaar leert of de wereld betrouwbaar is of niet? Als een kind in deze periode voelt dat er aan zijn of haar behoeften wordt voldaan dan leert het te vertrouwen. Dat betekent dat je een kind onbeperkt mag knuffelen, dat jij een kind uit zijn bedje mag oppakken als het al geruime tijd huilt en dat het heel goed is voor een kind om zijn ouders dichtbij te hebben. Dat geeft namelijk een solide basis van veiligheid en hechting.
Daarna volgt de beruchte peuterfase tot een jaar of drie. De periode waarin je kind op de vloer van de supermarkt ligt te krijsen omdat het geen koekje krijgt. Heel gezond gedrag, want in deze periode gaat een kind onderzoeken waar zijn autonomie ligt en waar de grenzen zijn. Hier wordt de basis gelegd voor een kind dat later zelfstandig is of een kind dat de neiging heeft te volgen en te pleasen. Ook wordt hier bepaald hoe een kind uiteindelijk om kan gaan met leiderschap. Dus als jij geen koekjes wilt kopen is dit het moment om door te zetten en de afkeurende blikken van anderen te negeren.
Zo heeft elke leeftijdsfase zijn eigen ontwikkelingstaak. Daarnaast is het essentieel om te beseffen dat de communicatie met je kind gekleurd wordt door je eigen ervaringen. Als jij op de basisschool gepest bent, zal je overgevoelig reageren als jouw dochter bijna nooit afspreekt.
Probeer dus te filteren wat van jou is en wat van je kind. Kijk naar je kind als iemand die een eigen levenspad bewandelt. Regelmatig resulteert dit in een andere route dan hetgeen jou voor ogen stond. Maar als het je lukt objectief naar deze reis te kijken is opvoeden zo verwonderend en leuk!