Gezellig aan tafel?

  • door Hilda van der Tuin
  • 08 dec, 2017

Zo rond etenstijd komt alles samen. ''Wat eten we? Getsie, dat lust ik niet.'' of ''Waarom is die sportbroek niet schoon? Die heb ik nodig voor de training''. En ondertussen probeer jij in de keuken iets gezonds en lekkers op tafel te krijgen. Stiekem ook met tegenzin omdat je eigenlijk verlangt naar een rustig koffie-momentje op de bank. Maar voordat je op die bank kan neerploffen is het de bedoeling om gezellig te eten, de dag door te nemen en alles ook weer op te ruimen.


Wat helpt om dit hele gebeuren een beetje prettig geregeld te krijgen? De eerste tip is om een vast tijdstip voor het eten aan te houden. Dan weten kinderen waar ze aan toe zijn en dat geeft duidelijkheid.


Daarnaast helpt het om je kroost ongeveer een uurtje voor het avondeten een kleine versnapering te geven. Ook kinderen zitten tegen een energiedip aan en een stuk komkommer of een rijstwafel helpt om dat te overbruggen.

Ik ken veel gezinnen waar het gebruikelijk is dat kinderen voor etenstijd mogen gamen of computeren. Zorg dan dat deze schermen tien minuten voor etenstijd uit gaan. Kinderen zijn vaak zo verdiept in deze bezigheden dat ze even tijd nodig hebben om weer te landen in de échte wereld. Roepen dat de computer uit moet helpt vaak niet. Ze horen je eenvoudigweg niet! Zet een wekker of een alarm, dat dringt wel door.

Fijn; iedereen zit aan tafel. Maar in plaats van lekker smullende gezinsleden ontstaat er ruzie over te weinig ruimte of het gesmak van de buurman. Dit hoort er allemaal ook een beetje bij. Thuis is de veilige plek om sociale vaardigheden te testen, tafelmanieren te leren en te experimenteren met relaties onderling.


Mocht je hierbij toch meer rust willen dan is het interessant om eens te kijken naar de tafelschikking. Waar zit iedereen? We staan er niet zo bij stil maar iedereen in het gezin heeft een eigen positie en taak. Een vader heeft andere taken dan een moeder. Een oudste kind heeft andere rechten opgebouwd dan een jongste kind. Het levert vaak balans en rust op als je deze plekken erkent aan tafel. Dat betekent in de praktijk dat vader rechts van moeder zit. Naast moeder komt het oudste kind, dan de volgende en zo door. Door deze natuurlijke volgorde te hanteren ontstaat er veel minder discussie en gedoe. Probeer het maar eens!

Als je een samengesteld gezin hebt, is het aan te bevelen om de ''oorspronkelijke'' gezinnen op deze manier bij elkaar te zitten. Dus het ''eerste gezin'' van vader zit op volgorde en het ''eerste gezin'' van moeder daarnaast. Laat je verrassen door het effect.


En dan zijn de pannen leeg en dient alles opgeruimd te worden. Hier kunnen de kinderen natuurlijk bij helpen. Geef iedereen een eigen taak. Daarmee krijgen kinderen de boodschap dat je met elkaar verantwoordelijk bent voor een gezellig en opgeruimd huis.

Hè hè, tijd voor koffie; geniet ervan!